FAQ : een virtueel interview

Hoe kan men een vervalsing herkennen ?


Bij de aankoop van een bronzen beeld moet men op een aantal zaken letten.
Is het werk gesigneerd met de naam van de kunstenaar ?
Is het werk genummerd ? ( Zie FAQ : )
Is het eventueel vergezeld van een authenticiteits attest ?
Verder dient men te letten op de kwaliteit van de details, zoals gelaat, vingers, tenen.
Beelden die gerealiseerd worden met de dure "Verloren Was Methode" zijn van veel betere kwaliteit dan beelden die gemaakt zijn met de veel goedkopere "Zandgietmethode"
Vooral het gewicht is belangrijk : vroeger werden veel beeldjes gegoten in "Zamac". Dit is een laagsmeltende legering die zich perfect leent voor de massaproductie .Dit noemde men trouwens " Le bronze du pauvre"..... Zamac heeft bovendien de onhebbelijkheid dat het gemakkelijk breekt en dan onmogelijk te herstellen valt door solderen, lassen of braseren.
Toch worden er van oude meesters vaak vervalsingen op de markt gebracht.
Het volstaat immers om van een authentiek oud beeld een siliconemal te realiseren en via de "Verloren Was Methode" af te gieten in brons. Dergelijke vervalsing is echter vast te stellen doordat de vervalsing aanzienlijk kleiner uitvalt dan het authentieke stuk.
Er treedt immers op elk niveau van de productie een krimpfenomeen op, ttz : bij de realisatie van de siliconemal, het wasmodel en bij het stollen van het brons.
Van belangrijke stukken beschikt men over de referentie afmetingen.
Door de afstand te meten tussen twee referentiepunten op het beeld kan men eventuele vervalsingen opsporen. Verder verschillen de oude bronslegeringen van de moderne. Door wat metaal af te vijlen van de onderkant van het beeld, kan men via spectrofotometrisch onderzoek de samenstelling van de legering bepalen.
Ook de samenstelling van de patine is veelzeggend.
Verder moet men letten op de manier waarop het beeld geassembleerd werd op de sokkel, enz